Episcope grundades år 2010, och sedan dess har stopptid och produktionsuppföljning presenterats som kärnverksamheten, ofta tillsammans med orderhantering. Det här har varit väldigt uppskattat av de som använt det, men vi har inte jobbat så mycket med att få ut det på bred front, samt att de som redan har liknande system sedan tidigare ofta inte vill byta. Detta plus att antalet installationer per sågverk av naturen är begränsat har gjort att vi även gjort andra saker.
Under åren så har vi ofta istället löst en massa problem och önskemål från både kunder och samarbetspartner, av bara farten så att säga. Det har dessutom varit roligt att jobba med då det inneburit mycket problemlösning. När jag nyligen satte mig ner och antecknade vilka tjänster som finns framtagna (se bifogad bild) så blev det drygt ett femtontal, lite beroende på hur man räknar. Det är ju faktiskt ganska mycket. Jag blev förvånad själv. Lite produktiva verkar vi ändå ha varit.
Alla dessa tjänster och funktioner är inget som vi egentligen marknadsfört, utan det är ofta gjort i särskilda projekt tillsammans med en specifik partner eller kund. Det slog mig att det förstås verkar vara en dålig idé att ha en massa produkter, men i princip hålla dessa hemliga från marknaden. Det måste det bli ändring på, och den här texten är det första steget i den riktningen.
Olika koncept
En sak vi jobbat mycket med på senare år kan man sammanfatta med ordet Hårdvara. Dvs vi har tittat mycket på sensorer och sätt att samla in mätdata direkt på plats i industrin. För detta har vi utvecklat vår mätdosa till att kunna ta in minst 10 st signaler av många olika typer från industrisensorer, kameror, avståndsmätare och annat. Detta arbete har kommit en lång bit på vägen och mycket används redan på olika ställen. En lista på exempel följer nedan. Det här har varit ett kul arbete och tack vare den snabba teknikutvecklingen så kan man göra mycket intressant och nyttigt för en ganska billig peng. Den insikten tänkte vi dela med er.
En annan del är datainsamling, jämförelser och analyser från flera olika datakällor, ofta till syfte att hålla koll på kvalitet eller förenkla och förbättra planering och processer. Det kan vara exempelvis realtidsvisning av fuktkvot i tork eller analys av utfallet i justerverket som resultat av torksatserna. Denna del kräver insamling av data från olika källor, något som vi också gjort en hel del senaste tiden och blivit bra på. Även här gör framsteg i teknik att det går relativt enkelt att hantera stora datamängder och visualisera dessa, antingen i egna system eller i något som redan används i organisationen. Inte minst ska här nämnas hanteringen av skoglig data som finns på plats i och med syster-tjänsten Epiforest där data från avverkningssidan kan användas till stor nytta. Lista återigen nedan.
Till de mest aktuella ämnena hör energioptimering, effektmätning, koldioxid-deklaration och liknande. Även här jobbar vi och har koncept helt eller delvis framtagna.
Comments